top of page

16ο Εργαστήριο
eTwinning-Δημιουργία πλανήτη με AI

Σήμερα μεταφερθήκαμε στο εργαστήριο πληροφορικής για να αρχίσουμε τη  δημιουργία του δικού μας φανταστικού πλανήτη, στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning στο οποίο συμμετέχουμε! Ο πλανήτης μας θα έχει το δικό του μοναδικό όνομα, τη σημαία του,τους δικούς του ιδιαίτερους κατοίκους, χλωρίδα και πανίδα, καθώς και το δικό του αρχιτεκτονικό και ρυμοτομικό σχέδιο!

AI PLANET

17ο Εργαστήριο
Δημιουργία βάσης στον Άρη εξετελέσθη!

 

Στο σημερινό εργαστήριο ολοκληρώσαμε την ανθρώπινη βάση στον Άρη και την συμπληρώσαμε με δορυφορικά πιάτα για την επικοινωνία με τη γη και ένα διαστημικό σταθμό για την εξερεύνηση του διαπλανητικού χώρου!

18ο Κηπουρική στον Άρη και στη Γη!

Στο σημερινό εργαστήριο ασχοληθήκαμε με την καλλιέργεια φυτών. Πώς κατάφερε ο Τζακ και έκανε τόσο μεγάλη τη φασολιά του; Μιλήσαμε για τη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών και αναζητήσαμε τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ένα φυτό για να αναπτυχθεί σωστά: χρειάζεται φως, αέρα, χώμα και νερό; Τα χρειάζεται όλα ή μπορούμε να παραλείψουμε κάποιο από αυτά; Κι αν ναι, ποιο; Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να διαπιστώσουμε πως θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε φυτά στο διάστημα, ένα χώρο με απουσία αέρα-οξυγόνου, νερού και διαφορετικής πρόσληψης φωτός. Για να το διαπιστώσουμε πειραματικά, φυτέψαμε σπόρους μαρουλιού, φασολιού και κάρδαμου σε διαφορετικά δοχεία. Σε άλλα βάλαμε χώμα με περλίτη, σε άλλα πολλαπλασιαστικά ορυκτά, όπως ο βερμικουλίτης και ο περλίτης, ενώ δοκιμάσαμε να φυτέψουμε σπόρους σε ρηγόλιθο!! Ο ρηγόλιθος αποτελεί το βασικό και πιο σύνηθες χώμα που συναντάται στον Άρη και τη σελήνη και το παραγγείλαμε από το πανεπιστήμιο του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών!! Τέλος, κάποια φυτά τα τοποθετήσαμε σε φωτεινό σημείο και άλλα σε τελείως σκοτεινό για να δούμε πόσο και αν επηρεάζει η έλλειψη φωτός την ανάπτυξή τους. Επίσης, για να διαπιστώσουμε την αστείρευτη ενέργεια που προσφέρει το μητρικό μας άστρο στα φυτά γυρίσαμε ένα φυτό ανάποδα...σε λίγες ώρες είχε στρέψει τον βλαστό του προς τα πάνω αναζητώντας τον ήλιο υπακούοντας στην ιδιότητα του φωτοτροπισμού! Αντίστοιχα, τοποθετήσαμε λουλούδια με πέταλα σε χρωματισμένο νερό για να διαπιστώσουμε την τροφοδοτική ιδιότητα του ριζικού συστήματος ενός φυτού! Την επόμενη εβδομάδα, θα δούμε ποια φυτά κέρδισαν τον αγώνα της επιβίωσης!

Διαδικασία καλλιέργειας φυτών

19ο Εργαστήριο
And the winner is...

 

Σήμερα επιστρέψαμε για να δούμε τελικά ποιο φυτό επέδειξε την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και ποιο έχει τις λιγότερες ανάγκες, προκειμένου να αρχίσουμε κάποια στιγμή την καλλιέργεια φυτών στο διάστημα. Όπως ήταν φυσικό ο ρηγόλιθος δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα, είτε σε χώμα είτε σε πολλαπλασιαστικά ορυκτά. Αντίθετα, τα φασόλια και το μαρούλι επέδειξαν πνεύμα επιβίωσης, τόσο στο χώμα, όσο και στο βερμικουλίτη, στον περλίτη, αλλά και χωρίς τις ευεργετικές ιδιότητες του φυσικού φωτός. Συζητήσαμε και καταγράψαμε τα αποτελέσματα, συγκρίναμε τα ριζικά συστήματα και τους βλαστούς των νεογνών φυτών και διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται επαρκής, κι όχι υπερβολικός όγκος νερού, ότι το φυσικό φως είναι επιθυμητό για την υγιή ανάπτυξη των φυτών, αλλά όχι προϋπόθεση και ότι το χώμα είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά έχει ένα σοβαρό περιορισμό. Η μεταφορά του στο διάστημα είναι δύσκολη ενώ παράλληλα προβλέπεται να δημιουργηθούν προβλήματα με την έλλειψη βαρύτητας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βρεθούν διαφορετικοί τρόποι καλλιέργειας (αεροπονικοί ή/και υδροπονικοί). 

Τα φυτά μας

20ο Εργαστήριο
Το πείραμα του Ερατοσθένη

Φέτος, η 20η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, συνέπεσε με την ημέρα του ομίλου, οπότε αδράξαμε της ευκαιρίας και αποφασίσαμε να μετρήσουμε την περιφέρεια της γης, αξιοποιώντας την τεράστια παρακαταθήκη του Ερατοσθένη, ο οποίος τον 3ο αιώνα μ.Χ.  υπολόγισε μια τιμή η οποία παρουσιάζει μικρή απόκλιση συγκρινόμενη με τις σημερινές μετρήσεις, αλλά και των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, όπως του Google Earth. Αφού είδαμε μια παρουσίαση για το έργο και τη ζωή του Ερατοσθένη, κατεβήκαμε  στην αυλή την ώρα κατά την οποία ο ήλιος θα ήταν στο υψηλότερο σημείο του στον μεσημβρινό μας (12:24 μ.μ.), πήραμε τους χάρακες μας και τα φύλλα εργασίας μας και πιάσαμε δουλειά. Με τη βοήθεια του Google Earth βρήκαμε την απόσταση του σχολείου από τον ισημερινό και ακολουθώντας τα κατάλληλα γεωμετρικά και μαθηματικά βήματα (εντός εναλλάξ γωνίες και υπολογισμός εφαπτομένης) υπολογίσαμε ομαδικά με καταπληκτική ακρίβεια και ελάχιστη απόκλιση την περιφέρεια της γης (39083 χλμ έναντι 40075χλμ που είναι η ακριβώς υπολογισμένη περιφέρειά της).

Το πείραμα του Ερατοσθένη στο σχολείο μας

bottom of page