21ο Εργαστήριο
eTwinning-Δημιουργία εξωγήινης αποικίας
Σήμερα ασχοληθήκαμε με το πρόγραμμα eTwinning στο οποίο συμμετέχουμε! Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήσαμε πηλό, πλαστελίνμη, γλωσσοπίεστρα και πολλά χρώματα για να δώσουμε ζωή στον αφιλόξενο, μέχρι σήμερα-πλανήτη μας. Φτιάξαμε νοήμονα όντα, κατοικίδια συντροφιάς, κατασκευές συλλογής ηλιακού ανέμου και δημιουργήσαμε τη σημαία του πλανήτη Χ!
Πλανήτης Χ
22ο Εργαστήριο
Ρομποτικό χέρι!
Στο σημερινό εργαστήριο ασχοληθήκαμε με τη δυνατότητα της επιστήμης να δημιουργεί πρόσθετα μέλη, βραχίονες μεταφοράς μεγάλων αντικειμένων αλλά και ρομποτικούς βραχίονες προς χρήση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Αρχικά μελετήσαμε την ανατομία του ανθρώπινου χεριού σε επίπεδο μυών και διευκρινίσαμε τη διαφορετική λειτουργία και χρησιμότητα του κάθε ζεύγους μυών των άνω και κάτω άκρων. Έπειτα, πειραματιστήκαμε με ασκήσεις που αναδεικνύουν τη χρήση κάθε μυ στο χέρι. Αφού συζητήσαμε ιδέες χρήσης των ρομποτικών χεριών στο διάστημα, σχεδιάσαμε απλούς βραχίονες και σκεφτήκαμε τρόπους κατασκευής και λειτουργικότητας. Η πρώτη μας απόπειρα ήταν απλή αφού χρησιμοποιήσαμε γλωσσοπίεστρα αλλά πειραματιστήκαμε με διαφορετικούς τρόπους δεσίματος και ασφαλούς λαβής. Τέλος, τους δοκιμάσαμε σε διαφορετικού όγκου και βάρους αντικείμενα και συζητήσαμε τις πιθανές τροποποιήσεις για να είναι αποτελεσματικοί σε διαφορετικές συνθήκες.
Ρομποτικό χέρι
23ο Εργαστήριο
Υδραυλικό χέρι
Σήμερα θα προχωρήσουμε λίγο την τεχνολογική μας προσέγγιση στο χέρι αξιοποιώντας την κινητική δύναμη που προσφέρει το νερό. Χρησιμοποιώντας σύριγγες και ιατρικό λάστιχο θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα υδραυλικό βραχίωνα που θα κινείται αποκλειστικά με τη δύναμη που προσφέρει το νερό που πιέζεται από τις σύριγγες και επικοινωνεί με το λάστιχο με κινητήριο μοχλό το νερό που κινείται μέσα σ' αυτό. Η κατασκευή είναι πολύ απαιτητική και επειδή απαιτούνται πολλά εργαλεία ακριβείας, τα παιδιά έφτασαν μέχρι το σημείο της κατασκευής του σκελετού, αλλά δυσκολεύτηκαν στο κομμάτι της σύνδεσης των συριγγών. Ωστόσο, παρόλο που το αφήσαμε ανολοκλήρωτο, κατανοήσαμε τη βασική αρχή λειτουργίας του και περιοριστήκαμε στο πρότυπο που έφτιαξαν οι δυο δάσκαλοι!